Svečana sjednica Zaklade

Prva Svečana sjednica Zaklade Ivan Bulić održana je 30. studenog 2017. godine u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest, galeriji hrvatske umjetnosti na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, u središtu grada Zagreba.

Svečanosti su prisustvovali svi članovi Zakladne uprave i Stručnog povjerenstva, svi nagrađeni izvrsnici i svi podupiratelji Zaklade Ivan Bulić.

Svečano je događanje svojim dolaskom uveličao i gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić sa suradnicima.

Događanje je proteklo u vrlo emotivnom tonu, duboko ganuvši sve prisutne, nastojeći pomiriti dva međusobno suprotstavljena karaktera; onaj tužni zbog gubitka Ivana u čiji je spomen i nastala ideja o Zakladi te onaj radostan koji slavi ponos i uspjeh svih nagrađenih za izuzetan rad i doprinos struci.

Prigodan glazbeni ugođaj protkan je senzualnom izvedbom operne dive Sandre Bagarić, koja je za ovu prigodu iz ormara izvukla svoju dvadesetak godina staru flautu i nježno odsvirala nekoliko glazbenih dionica, virtuoznog pijanista Darka Domitrovića te mlade, talentirane violončelistice Lucije Pejković. Potaknuti empatijom zbog tragičnog događaja i plemenitim ciljem Zaklade, izvođači su se dobrovoljno odrekli svog honorara u korist Zaklade.

Upravitelj Zaklade, Vladimir Bulić u emotivnom je govoru pozdravio sve prisutne, a Željko Rupić, tajnik Zaklade i moderator programa, javno je uputio zahvalu svim podupirateljima i donatorima Zaklade. Zahvalnost je upućena i akademskom slikaru Vjekoslavu Stipici te svjetski poznatom Marvelovom crtaču stripova i autoru žiga Zaklade, Daliboru Talajiću koji su donacijom svog honorara podržali rad i ciljeve Zaklade.

Posebna zahvalnost iskazana je i Kristini Bosnić, višoj savjetnici u Ministarstvu uprave Republike Hrvatske, koja je s posebnom i brižnom pažnjom pomagala u procesu registracije Zaklade.

Članovi Zakladne uprave potom su svečano uručili zahvalnice i zlatne plakete ugovornim podupirateljima, tvrtkama koje su se obvezale na trajnu, redovnu, godišnju potporu Zakladi.

Dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Ježek, predsjednik Stručnog povjerenstva za izbor kandidata za nagrade, obratio se gostima pročitavši nekoliko zanimljivih ulomaka o Ivanu iz knjige o Zakladi koja je i napisana ovim povodom.

Javna i svečana dodjela stipendija, priznanja i nagrada bila je središnje događanje Svečane sjednice koje se s nestrpljenjem iščekivalo.

Prema prijedlogu Stručnog povjerenstva za izbor kandidata za dodjelu nagrada, priznanja, potpora i stipendija u sastavu prof. dr. sc. Damir Ježek, predsjednik, prof. dr. sc. Duška Ćurić, zamjenica predsjednika, prof. dr. sc. Damir Stanzer, dr. sc. Marija Carić i dipl. ing. Ivan Parać, Zakladna je uprava odlučila o listi kandidata za akademsku godinu 2017./18.

Dobitnici stipendije u iznosu 15 000 kuna godišnje su:
Maja Rendulić (Stipendija za drugu godinu preddiplomskog studija),
Katarina Filipan (Stipendija za treću  godinu preddiplomskog studija),
Ivona Kuraica (Stipendija za prvu godinu diplomskog studija),
Ivan Martić (Stipendija za drugu godinu diplomskog studija),
Nika Mutak (Stipendija za drugu godinu diplomskog studija).

Priznanje za najbolji završni rad s naslovom „Usporedba metode određivanja hranjive vrijednosti slastica“, plaketa i potpora u iznosu 3000 kuna dodijeljeni su Luciji Štrkalj.

Nagradu za najbolji diplomski rad s naslovom „Primjena bućine pogače i prosa u razvoju obogaćenog bezglutenskog kruha“, plaketu i potporu u iznosu 5000 kuna osvojila je Kristina Jarni.

Godišnja nagrada Ivan Bulić za najbolji doktorski rad s temom „Neškrobni polisaharidi u kiselim tijestima i njihov utjecaj na kvalitetu i prehrambenu vrijednost proizvedenog kruha“, plaketa i 7000 kuna dodijeljeni su dr. sc. Ivni Vrani Špoljarić.

Najprestižniju Nagradu Ivan Bulić za životno djelo, plaketu i iznos od 10 000 kuna osvojio je dipl. ing. Franjo Klarić radi izvrsnih rezultata postignutih tijekom 60 godina rada u struci te sveukupnog doprinosa razvoju prehrambene tehnologije, osobito u granama pekarstva, slastičarstva i konditorstva u Republici Hrvatskoj.

Stipendisti Nika Mutak i Ivan Martić su , u ime svih nagrađenih, zahvalili zakladnicima i podupirateljima Zaklade na iskazanoj podršci i prepoznavanju kao onih najboljih.

Svi studenti stipendisti i dobitnici nagrada i potpora uključeni su odmah potom u Vijeće izvrsnosti koje je započelo s detaljnim planiranjem daljnjih aktivnosti na području promocije važnosti i korisnosti Zaklade među studentima Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Svečanost je završila u poslijepodnevnim satima druženjem uz prigodni domjenak u Hegedušićevoj i Pompejanskoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest, a svim je sudionicima u znak zahvalnosti na odlasku dodijeljena dvojezična knjiga o Zakladi, licitarsko srce s amblemom Zaklade te zahvalnica za podupiranje Zaklade.

 

 • GOVOR VLADIMIRA BULIĆA, UPRAVITELJA ZAKLADE IVAN BULIĆ

  Uvaženi gospodine gradonačelniče sa suradnicima!
  Poštovane dame i gospodo!
  Dragi studenti!
  Cijenjeni zakladnici i podupiratelji Zaklade Ivan Bulić!
  Dragi prijatelji!
  Dobro nam došli i hvala vam svima što ste danas tu, s nama. Sa Zakladom Ivan Bulić.

  Okupljeni smo danas u ovoj, najljepšoj dvorani u Hrvatskoj, tužnim, ali ujedno i tako lijepim, plemenitim i humanim povodom.

  Okupljeni smo kako bismo svjedočili i prisjetili se dobrote, ljubavi i radosti koje je jedan mladi čovjek širio i darivao cijeloga svog kratkog života.

  Tužna i nesretna sudbina moga sina Ivana, Ivanov prerani odlazak iz središta života mnogih od nas, mnogih od vas, njegov način života i pogledi na život, Ivanovi stavovi o ljudskim vrijednostima i međuljudskim odnosima, njegov zarazni osmijeh koji je tako često i rado dijelio svima oko sebe, razlog je i uzrok zašto je tako velik broj vas, nama tužnima, nama suznih očiju, pružio veliku i nezaboravnu podršku u stvaranju Zaklade Ivana Bulića.

  Nedostajat će još dugo vremena ovom, a pogotovo ovakvome svijetu, mladi čovjek koji je s veseljem davao, koji je često znao pustiti suzu kad je sreća drugoga u pitanju, a njemu samome malo je za nju trebalo, a sitnica tek za onaj njegov očaravajući osmijeh.

  Nedostajat će sveznadar izraženog intelekta, učenik i student koji je često znao „posramiti“ profesore, a kako njegovi brojni prijatelji kažu, k njemu se i vrlo često odlazilo po savjet.
  Rijetki su znatiželjni i uporni matematičari, sustava mišljenja temeljenog na logici, koji istodobno hodaju romantičnom stranom ulice, ali i svojim vječitim optimizmom od sebe i drugih odbijaju tugu, brige i tjeskobe.

  Upravo zbog toga i zbog Ivanovog stalnog, upornog zalaganja za potrebite, za zapostavljene, za mlade, za njihovo obrazovanje i izvrsnost, za njihovo mjesto u društvenom i poslovnom životu, upravo zato, a Ivanu u spomen, utemeljena je Zaklada Ivana Bulića.

  I dok god je Zaklade, dok je nas, pamtit ćemo Ivana po njegovu briljantnom umu, po njegovoj plemenitosti, istančanom osjećaju za humor i neponovljivom osmijehu!

  Zato smo danas tu da, uz vašu podršku i potporu, za naš i za Ivanov svijet pekarstva, slastičarstva i konditorstva, kojega je tako volio i u kojemu se osjećao kao doma, da onima najboljima, onima izvrsnima, koji su obilježili i onima koji će tek obilježiti našu profesiju kažemo „Hvala i Bravo“, kažemo da ih trebamo i uskliknemo „Da, samo naprijed, mi smo uz vas!“

  Tu smo jer želimo pomoći u spajanju znanosti i proizvodnje, pomoći da diplomski, magistarski i doktorski radovi osim na policama fakultetskog arhiva, nađu korisnije i svrsishodnije mjesto u realnoj proizvodnji, tu smo da smanjimo nedostatak sposobnih i da svake godine novim potporama zalijevamo rasadnik mladih, obrazovanih, najboljih i izvrsnih stručnjaka prehrambene tehnologije.

  Dok je mladih, dok je znanja, dok je izvrsnosti, bit će i budućnosti.

  Da je moj sin Ivan danas tu, s nama, pokraj mene, rekao bi mi: „Tajo moj, super ste to napravili“.

  Dame i gospodo, hvala vam na tome. Dobro nam došli.

 • GOVOR NIKE MUTAK I IVANA MARTIĆA U IME NAGRAĐENIH

  Poštovane dame i gospodo!
  Govoreći u ime svih stipendista i nagrađenih studenata želimo vam s ponosom reći da se osjećamo privilegiranim što imamo priliku prisustvovati današnjoj, prvoj Svečanoj sjednici Zaklade Ivan Bulić.
  Cilj Zaklade Ivan Bulić je ulaganje u razvoj mladih, nadarenih studenata te njihovo povezivanje s vodećim poduzećima u prehrambenoj industriji.
  Upravo zato, iznimno smo ponosni što smo baš mi izabrani od strane Stručnog povjerenstva za izbor kandidata.
  Zahvaljujemo vam što ste u nama prepoznali potencijal iskoristiv za razvoj i budućnost naše profesije. Također zahvaljujemo i Zakladnoj upravi koja nas je potvrdila kao dobitnike stipendije, nagrade, odnosno priznanja.
  Naša zahvalnost ide i svim podupirateljima, donatorima i simpatizerima Zaklade.
  I na kraju, od svega srca zahvaljujemo obitelji Bulić što je pokrenula inicijativu za osnivanje Zaklade Ivan Bulić.
  Hvala vam.
  Posebna svrha Zaklade je sačuvati trajnu uspomenu na humani i plemeniti lik Ivana Bulića.
  Dat ćemo sve od sebe kako bismo ispunili sve ciljeve Zaklade i realizirali ideje za koje se vaš Ivan tijekom svoga života zalagao.
  Još jednom svima veliko hvala i dozvolite mi da ovom prilikom spomenem izreku američkog filozofa Johna Deweya u koju i sami vjerujemo:
  „Edukacija nije priprema za život – edukacija je sam život“.

  Hvala vam lijepa.

 • TEKST NAGRADE IVAN BULIĆ ZA ŽIVOTNO DJELO

  Dipl. ing. Franjo Klarić diplomirao je 1970. godine na Prehrambeno–biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a cijeli radni vijek, više od 60 godina, radio je na najodgovornijim funkcijama u pekarskoj industriji.
  Osim u najznačajnijim hrvatskim pekarskim industrijama, znanja, vještine i iskustvo stjecao je širom Europe, a ponajviše u Njemačkoj i Italiji, da bi se opet vratio u Hrvatsku.
  Vrijedna je pozornosti i divljenja njegova beskrajna i nesebična spremnost da to svoje veliko znanje i praktično iskustvo prenese mladim naraštajima.
  Mnogi od njegovih „učenika“ i pripravnika danas su na najistaknutijim rukovodećim mjestima u pekarskoj branši ovih prostora.
  Kao vrhunac svoje predanosti struci, nakon tri prevedene stručne knjige za biblioteku „Kruh za život“, tvrtke TIM ZIP, napisao je i autorsku knjigu „Suvremene tehnologije u pekarstvu i slastičarstvu – sirovine i proizvodi“  koja sa svojih 600 stranica, postaje trajna, svojevrsna enciklopedija pekarstva.
  Gospodin Franjo Klarić, vitalni zaljubljenik u brašno i kruh, poštovani je i ugledni stručnjak koji, uz svoje ogromno znanje i iskustvo, plijeni svojim ljudskim osobinama, skromnošću i plemenitošću pa mu se zbog svega toga i zbog izuzetnog i trajnog doprinosa razvoju i unapređenju pekarstva i slastičarstva ovog dijela Europe, dodjeljuje NAGRADA IVAN BULIĆ ZA ŽIVOTNO DJELO.